Tarih : 11.11.2024 12:20:58

Isı Enerji Kimlik Belgesi şartı
Mantoloma yapılarak ısının yalıtımı açısından yeni ısı izolasyonu uygulama yeni binalarda zorunlu hale gelmişken mevcut eski binalarda ise 2 Mayıs 2017den 1 ocak 2020  ye ertelendi bu tarih itibari ile  bütün eski binaların mantolama kanunu gereği nedeniyle ısının yalıtımı alternatif sistemlerinden herhangi birini uygulama zorunluluğu olduğu bütün binaların mantolama yaptırarak Enerji Kimlik Belgesine sahip olmak zorunda olduğunu. 2020  yılından sonra bina alış-satışlarında tüm yapılarda ısı izolasyonu ile e.k.b belgesi şartı aranacağını : Eski yapılarda vede binalarda mantolama zorunlu hale getirilip tüm yapılarda Enerji Kimlik Belgesi bulunmasının mecburi tutulacağını biliyor muydunuz?

Genellikle herşeyi son ana kadar b
ırakıp artık yapılacak işlerimiz nihai noktaya geldiği çok kısa zaman dilimlerine sıkıştırarak hareket etmeyi toplum olarak alışkanlık edinmiş olan halkımıza burada bu sistemin zorunluluktan çok bu uygulamaları yaptıran binaların yapı ömrü ve ısıl yaşam konfor kalitesini ne kadar artırdığını aşağıdaki makalelerimizde sizlerle paylaşmak istedik..

Fakat şehrimizde ısı izolasyonu sistemlerinden günümüzde en çok binalara dışar
ıdan uygulama yapılan ısı yalıtım mantolama uygulama konusundaki duyarlılık daha bir kaç yıldır doğalgaz, katı yakıt, sıvı yakıt kısacası enerji fiyatlarındaki hatırı sayılır artışlar dolayısı ile artarak çoğalmaya başladı.
Mantolama nedir … mantolama sistemleri nasıl uygulanır..

*Günümüzde,mantolama malzemeleri teknojilerinde gelişen teknikler, ısı yalıtımı uygulamasından alınan verimi mantolama sistemleri sayesinde Isı köprülerinin oluşumunu engellemektedir. en verimli sistem olan cephe mantolama (dışarıdan yalıtım) uygulamasında çeşitli yoğunluklarda mantolama sistemleri içinde polistiren veya taşyünü levhalar kullanılmaktadır.mantolama Sıvalı veya sıvasız her türlü zemine rahatlıkla uygulanabilen, mantoloma sistemi ve mantolama fiyatları neye göre değişmekte safhaları aşağıda verilmiştir.
Peki mantolama nasıl yapılır – neden mantolama uygulması yapılmalı ?
Neden Mantolama Yaptırmalıyız ?
* Öncelikli olarak mantolama sistemleri ile uygulama yapılan evlerimiz için ısı yalıtımı sonrasında kış aylar
ımız tasarruflu, konforlu geçer yüksek doğalgaz faturaları ödemekten kurtulmuş oluruz.

* Yalıtım sistemleri içinde en çok tercih edilen mantolama sistemleri doğru ve kaliteli ısı mantolama malzemeleri ile uygulanırsa yakıt masraflarınızı minumuma indirir yapınıza estetik + konfor kazandırır.

* Son zamanlarda adından sıkça bahsi geçen mantolama şartnamesi esaslarına uygun işi çok iyi bilen mantolama firmaları ile ısı yalıtım yönetmeliğine uygun olarak yapılırsa yıılık harcadığımız ısıtma ve soğutma bütçesinden ortalama olarak %40 ila %60 arasında ısıtma ve soğutma giderlerinde tasarruf sağlayıp yaptığınız tasarruf ile hayat standartlarınızı daha iyi hale getirip yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

* Profesyonel mantolama firmaları sektöründe kaliteli uygulama yapmayı ilke edinmiş Çavuşoğlu Grup tarafından uygulaması yapılan ısı izolasyonu sistemleri ile eviniz rutubetsiz, sağlıklı ve rahat bir yaşam alanı haline gelirken dış cephe mantolama yapılan apartmanlar yapı ömrü uzun ömürlü olmaktadır.

* Bu uygulamayı yaptırdığınız günden itibaren binanın her tarafını bir bohça gibi saran mantolama işleminin size ne kadar konforlu ve sağlıklı bir ortam sağladığını göreceksiniz..

* Dünaynın tercih ettiği ısı yalıtım mantolama sistemleri yapılara 4 mevsim mükemmel bir ısı yalıtımı performansı ve kalıcı olarak yalıtım çözümü sağlar.

* Çeşitli mantolama sistemleri ile yapılan dış cephe mantolama sistemi yapıların bakım ve onarım masraflarını kesinlikle azaltmaktadır.

* Aslında çıkarılmış olan mantolama yasasının amacı binalarda yaşayan ve hyatının en büyük bölümünü evlerinde geçiren insanları rutubet ve küften korumak binanın genel olarak korunması amacıdır.

* Isı yalıtım Uygulama sistemleri içinde en çok tercih edilen mantolama sistemi (CE- TSE) Avrupa ve Türkiye Standartalarına uygun bir yalıtım sistemidir.

Mantolama Nasıl Yapılır

1) Başlangıç profili : Mantolama uygulamasının ilk aşaması olarak, zemine aliminyum başlangıç (su basman) profili çakılır.Başlangıç profili’nin ölçüsü, tercih edilen mantolama yalıtım levhasının kalınlığına ve uygulanacak sisteme göre değişiklik gösterir. Profiller duvara özel dübelleri ile çakılarak tespit edilirler.

2) Yapıştırma Harcı : Profiller çakıldıktan sonra mantolama yalıtım levhalarının arka yüzüne dişli mala ile veya noktasal yapıştırma metodu ile mantolama malzemesine özel yapıştırıcı harç sürülür. Harç sürüldükten hemen sonradış cephe mantolama yalıtım levhaları duvara şaşırtma metodu ile yerleştirilir.

3) Dübelleme : Dübellemeye başlamadan önce, mantolama levhasının sıva harcı ile yapıştıldıktan sonra sıva harcının tam olarak kuruması beklenmelidir. Dübeller yalıtım levhasının(strafor)üzerine matkap ile uygun bir delik açıldıktan sonra mantolama levhasına çakılarak sabitleştirilir.

4) Kenar ve Köşeler : mantolama yapılırken köşelerde düzgün ve sağlam bir yüzey elde edebilmek için yalıtım uygulamasında aliminyum köşe profilleri kullanılır. Köşe profilleri, mantolama yalıtım levhalarının üzerine donatı katmanı oluşturulmasından önce yerleştirilir ve üzeri donatı sıvası ile kapatılır.

5) Donatı Sıvası ve Filesi : Köşe profillerinden başlayarak mantolama yapılan bütün yüzeye donatı sıvası sürülür ve dişli mala ile trifillenir. Bu sıva üzerine sıva henüz yaş iken mantolama filesi, kenarları 10′ar cm birbirinin üzerine binecek şekilde yerleştirilir.mantolama Filesinin üzeri tekraren mantolama sıvası ile kapatılır.

6) Deloratif hafif sıva : Son kat hafif sıva, donatı sıvası tamamen kuruduktan sonra istenilen kalınlıkta (2,3,4 mm) uygulanır. Böylelikle,dış cephe mantolama uygulamasının dışında sert ve dekoratif, koruyucu bir katman oluşturulur.

7) Boya : Mantolama uygulamasının son aşaması, hafif sıva uygulanmış dış cephe zemini arzu edilen silikonlu kaliteli bir dış cephe boyası ile boyanmasıdır.
 
Kullanılacak Yalıtım malzemeleri
EPS Levha (Köpük)
EPS : Günümüzde kullanılan mantolama sistemleri ve yalıtım levhaları arasında, en popüler olanı EPS (Ekstrüde Polistiren) mantolama ve yalıtım levhasıdır. Oldukça düşük bir ısı iletkenlik (0,031 W/mK)değerine sahip olan EPS’yalıtım levahları yangın sınıfı B-1 (Zor alevlenici) ve min.16 Kg/m³ (DNS) yoğunluktadır. Ülkemizde, dış cephe ısı yalıtımında, çoğunlukla 5 cm kalınlığında, binili tipleri kullanılmakla birlikte, teras yalıtımı, özel işlemler veya istenildiği durumda, 6-7-8-9-10 cm kalınlığında mantolama levhalarıda kullanılmaktadır.
YAPIŞTIRICI HARÇ MALZEMELERİ

Polimer esaslı, mineral, kuru, nefes alabilen ve yüksek yapışma özellikli özel bir harçtır. 4 – 5,5 Kg/m² sarfiyatı ile kullanılan yapıştırıcı harç, her türlü mineral yapıdaki yüzeye, polistiren ve taşyünü ve mantolama levhalarını yapıştırmak için kullanılır. Su ile karıştırılarak, kullanım esnasında hazırlanır.

Köşe PROFİLLER

Mantolama yapılacak bina köşeleri, pencere ve kapı merkezleri gibi dış köşelerde, mantolama sistemini korumak maksadı ile kullanılan, yan yüzeyleri delikli, 25/25 mm alüminyumdan imal ‘L’ profilidir. Aynı zamanda mantolama sıva uygulamasında mastar görevi görmektedir.

PLASTİK DÜBELLER

İç ve Dış mantolama (izolasyon) yalıtım levhasını duvara veya tavana monte etmek için kullanılan plastik bağlantı elemanıdır. Tuğla üzerine yapılan uygulamalarda, boşluğa gelen dübeller, çıkartılarak başka bir noktadan çakılmalıdır. Dübelin çakılacağı noktada, yalıtım levhaları bir miktar oyularak, dübel çakıldığında yalıtım levhasının üzerinde kabartı olmaması sağlanmalıdır. Normal uygulamada 1 metrekare yalıtım levhasına minimum 6 Adet çakılır

DONATI SIVASI

Yalıtım ve mantolama için özel kimyasal karışımlı bir mineral kuru ısı yalıtım sıvası ve sıva harcıdır. Yalıtım levhası üzerinde yüksek elastikiyet ve adherans oluşturacak şekilde toz polimerlerle ve su iticilerle takviye edilmiştir. Yalıtım levhasını dış etkenlerden korumak için iki kat olarak ve donatı filesi takviyesi ile uygulanır. Ortalama sarfiyatı 4 – 6 Kg/m²’dir

MANTOLAMA FİLESİ

Yalıtım levhası üzeri donatı sıvası, genleşme derzleri, montaj derzleri için üretilmiş ve özel alkalilerle emprenye edilmiş, cam elyaf sıva filesidir. Sıvadaki çatlamaları önler ve yüzeye direnç kazandırır. Mantolama uygulamasında kullanılacak donatı filesi 155 – 170 gr/m² ağırlıkta, 4 mm göz aralıklı olmalıdır.

ISI YALITIM SIVASI

Çimento esaslı, elyaf katkılı, taş sıva izlenimi veren, son kat hafif dekoratif sıvadır. Mantolama uygulamasında alt katmanları dış etkilerden yüksek sertliği ile korur. Zeminden kaynaklanabilecek görüntü bozukluklarını egale eder. 2-2,5 mm kalınlık için ortalama sarfiyatı 2,9-3,5 Kg/m²’dir. Beyaz renktedir.

Boya uygulaması

Mantolama uygulamasının ardından,yapılan hafif mantolama yalıtım sıvasnınüzerine, beyaz rengin istenmediği durumlarda, arzu edilen herhangibir renkte elastosit veya silikonlu dış cepheboyaları kullanılarak mantolama ve yalıtım uygulamasının son aşaması olarak boyanabilir.

TS 825 Isı Yalıtım Yönetmeliği
TS 825 Isı Yalıtım Yönetmeliği gereğince ülkemizde’de farklı derece/gün bölgelerinde uygulanması gereken ortalama duvar yalıtım kalınlıklarının :

1. derecegün bölgesi için 3 cm

2. derece/günbölgesi için 5 cm

3. derecegün bölgesi için 6 cm

4. derecegün bölgesi için ise 12 cm olması gerektiği

sonucu ortaya çıkmıştır.
Gaziantep ili 2. derecegün bölgesinde
Yapılan araştırmalar,mantolama yalıtımı yapılmamış betonarme bir binada, oluşan ısı köprüleri sebebi ile üretilen enerjinin %50-%60 ‘ından yararlanılamadığını göstermiştir.dış cephe mantolama uygulamasındaki maksat bu enerjiden mümkün olduğunca fazla yararlanabilmektir.
 ÇAVUŞOĞLU GRUP